Slechts 3% Nederlandse bitcoin-bezitters heeft bitcoin opgenomen in testament

De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX had vorig jaar wat uit te leggen toen de eigenaar Gerald Cotten van de aardbodem verdween. Zijn verdwijning ging gepaard met het verliezen alle private keys en wachtwoorden van het bedrijf.

Het gevolg: zowel zijn nabestaande als klanten van de beurs waren hun digitale valuta kwijt. Volgens de vrouw van Cotten ging het onder andere om 25.000 bitcoin, 200.000 litecoin en 430.000 ether. Op moment van schrijven is dit meer dan 300 miljoen euro waard.

Onderzoek onder Nederlandse bitcoin-bezitters

Bitcoinbedrijf BLOX hield een representatief onderzoek in Nederland over het delen van wachtwoorden en het nalaten hiervan aan nabestaanden. Hieruit blijkt onder andere dat 40% van onze noorderburen zijn wachtwoord niet deelt met hun naasten.

BLOX onderzocht hoe Nederlandse bitcoin-bezitters dit precies hebben geregeld. De eerste stap: laten weten dat je überhaupt cryptocurrency bezit. Zo’n 90% van de respondenten geeft aan dat hun naasten weten dat ze bitcoin bezitten. Daarin valt op dat personen jonger dan 35 jaar dit minder delen met hun nabestaanden dan andere leeftijdsgroepen.

Van de ondervraagde heeft 78% laten weten dat ze überhaupt geen testament hebben. Dat kan verklaard worden doordat een redelijk jonge doelgroep deelnam aan de enquête. Zo’n 93% was jonger dan 65 jaar. Van de ondervraagden ouder dan 65, heeft 60% een testament.

Dit houdt in dat 22% van alle deelnemers een testament heeft laten opstellen. Van alle ondervraagde heeft slechts 3% hierin hun cryptocurrency’s laten opnemen.

Doorgeven aan de volgende generatie

Er wordt veel gehamerd op de veiligheid van cryptocurrency’s. Het woord begint niet voor niets met crypto (afkomstig van het cryptografisch versleutelen van data). Iedereen kan op de blockchain opzoeken hoeveel bitcoin er op een bepaald adres staat. Echter is dat adres niet direct te herleiden naar een persoon. Wil je toegang tot de coins die bij een bepaald adres horen? Dan heb je de private key nodig van het desbetreffende bitcoinadres.

Een zorgwekkend iets dat uit het onderzoek naar voren komt: slechts 17% van de ondervraagden hebben hun coins (of eigenlijk de private keys) op een hardware wallet. Het lijkt erop dat de ondervraagden eerder kiezen voor een ‘online’ bitcoin wallet.

Een hardware wallet is de veiligste manier om je cryptocurrency’s mee te beheren. Dit komt omdat de toegang, de private keys, offline op de hardware wallet worden bewaard. Je kan een hardware wallet het beste zien als een fysieke sleutel waarmee je kan laten zien dat je eigenaar bent van bitcoin of andere crypto die op een blockchain staan.

Waarom is dit van belang?

Bitcoin geeft een grote vrijheid aan haar gebruikers. Je kan er voor kiezen je eigen bank te zijn. Je kan er ook voor kiezen om deze coins bij een derde partij te bewaren, zoals op een beurs, of je kiest ervoor om je coins zelf in een wallet op te slaan. In beide gevallen heb je te maken met inloggegevens. Bij een beurs is dat niets meer dan je mailadres en een wachtwoord. Bij een wallet ligt dat iets anders: een wallet is eigenlijk niets meer dan een prettige weergave van jouw claim op je bitcoin. Die bitcoin staan dan ook niet echt in een wallet maar staan gewoon op de blockchain. Doormiddel van een private key laat jij zien dat jij toegang hebt tot die coins.