Roger Ver trekt steun voor verplichte Bitcoin Cash belasting terug

Roger Ver, de eigenaar van de website Bitcoin.com, heeft zijn steun teruggetrokken voor het plan om 12,5% belasting te heffen op de opbrengsten voor bitcoin miners. In het voorstel zouden Bitcoin Cash (BCH) miners een deel van hun beloning moeten ‘afstaan’ en doneren aan een fonds dat zich focust op de ontwikkeling van de desbetreffende digitale valuta.

Weinig steun

In een bericht van Bitcoin.com is het volgende te lezen:

As it stands now, Bitcoin.com will not go through with supporting any plan unless there is more agreement in the ecosystem such that the risk of a chain split is negligible.

Het bericht lijkt een reactie op de kritiek die het voorstel vrijwel direct ontving vanuit zowel miners als de community. Volgens laatstgenoemde is het slimmer om andere manieren te onderzoeken om bijvoorbeeld programmeurs te betalen.

We think it is clear that the existing proposal does not have enough support, and we will be working to come up with a plan that is profitable for all the relevant parties and which preserves the fundamental economics of Bitcoin Cash.

Mogelijkheid tot een 51%-aanval

Als het voorstel geaccepteerd zou worden, dan zorgt de verplichte afdracht van 12,5% ervoor dat miners minder winst maken. Zij ontvangen namelijk naar 87,5% van de blokbeloning (ook wel block reward). Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de rekenkracht van het netwerk daalt.

Minder rekenkracht maakt de Bitcoin Cash blockchain minder ‘zeker’, oftewel minder veilig. Een zogeheten 51-aanval op het netwerk zou bijvoorbeeld makkelijker uit te voeren zijn. Zo’n aanval vond overigens al begin vorig jaar plaats. Een ander ‘probleem’ is de aankomende Bitcoin Cash block halving. Deze vindt net als bij bitcoin (BTC) begin dit jaar plaats. Hierdoor zal de block reward van BCH van 12,5 naar 6,25 gaan.

Roger Ver heeft persoonlijk nog geen uitspraken gedaan over het bericht. Echter is hij de eigenaar van Bitcoin.com en gaan wij er vanuit dat zulke belangrijke uitspraken in overleg met hem naar buiten worden gebracht.