Facebook aangeklaagd door Qatarese miljardair wegens frauduleuze bitcoin-advertenties

De online sociaalnetwerksite Facebook is aangeklaagd door Wissam Al Mana, een miljardair uit Qatar, een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten. De foto van de miljardair zou zonder zijn toestemming gebruikt zijn in frauduleuze bitcoin-advertenties.

Dat schrijft de Britse krant The Times op haar website. Al Mana zou slachtoffer zijn van een ‘crypto-onderneming’. Deze onderneming – die overigens niet bij naam wordt genoemd – zou gebruik maken van Al Mana’s goede naam. In het artikel is voor de rest te lezen dat Al Mana een aanklaagt heeft ingediend bij het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin.

Volgens advocaat Paul Tweed hebben dit soort zaken namelijk een grotere kans van slagen in de Europese Unie. In Amerika zou Facebook zich namelijk kunnen schuilhouden achter ‘Amendement I van de Grondwet van de Verenigde Staten’.

Geen onbekende miljardair

Al Mana is geen onbekende miljardair. Zo is Al Mana de voormalige echtgenoot van popster Janet Jackson en heeft hij in Qatar verschillende franchiserechten (waaronder die van het Amerikaanse McDonald’s.

Bij onze noorderburen is het nieuws dat de foto’s van miljardairs worden gebruikt voor frauduleuze bitcoin-advertenties niet nieuw. De Nederlandse mediaondernemer en televisieproducent John de Mol klaagde eerder Facebook voor dezelfde redenen aan.