Dit is waarom bitcoin maar blijft stijgen

Bitcoin is het nieuwe jaar goed begonnen. Sinds 1 januari 2020 is de koers van de digitale valuta met meer dan 22% gestegen. De munt begon dit jaar met een prijs van € 6472,73 en is op moment van schrijven zo’n € 7937,86 waard.

Waarom bitcoin stijgt

Zoals wel vaker zijn er geen duidelijke aanwijzingen voor de plotselinge koersstijging. Toch hebben we geprobeerd een paar aanwijzingen te vinden en hebben we deze op een rijtje gezet:

  • De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft maandag voor het eerst haar handel in bitcoin-contracten geopend. In totaal werd er voor meer dan twee miljoen Amerikaanse dollar verhandeld (zeker niet slecht voor de eerste dag);
  • Aankomende bitcoin halving: in mei 2020 zal het aantal bitcoins dat per block in omloop wordt gebracht gehalveerd. Van 12,5 op dit moment naar 6,25. Dit betekent in de praktijk dat het aanbod van bitcoins wordt verkleind en bitcoins (nog) schaarser worden;
  • Geen rente op spaarrekeningen: in Nederland heeft de ABN Amro deze week aangekondigd geen rente meer te geven op (spaar)rekeningen. Hierdoor zoeken spaarders alternatieven manieren om hun geld voor hun te laten werken.

Een ander, vaak voorkomend verschijnsel, is FOMO (ofwel: Fear of Missing Out). Dit speelt zowel bij nieuwe toetreders als ervaren bitcoinhandelaren. Het gevoel dat je de boot aan het missen bent en daarom zo snel mogelijk bitcoin kopen wil.

Er is niet bekend hoeveel Belgen er op dit moment bitcoins bezitten. Onderzoeksbureau TNS NIPO heeft wel een onderzoek gehouden onder onze noorderburen. Daaruit blijkt dat bijna een halfmiljoen Nederlanders bitcoin bezitten. Het aantal nam de laatste tijd wel af, met zo’n honderdduizend.