Jon Cuncliffe, de plaatsvervangend gouverneur voor financiële stabiliteit van de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, de Bank of England (BoE), heeft gewaarschuwd dat de opkomst van een cryptocurrency-economie de uitgifte van bankkredieten kan verzwakken of zelfs elimineren.
In een toespraak gehouden op 28 februari aan de London School of Economics voorspelde Cunliffe dat de integratie van stablecoins op sociale mediaplatforms ertoe zou kunnen leiden dat mensen veel van hun geld dat momenteel bij banken wordt gehouden, in stablecoin-portefeuilles stoppen, en waarschuwt:
In such a world, and depending how and whether stablecoins were backed with other financial assets, the supply of credit to the real economy through the banking system could become weaker or indeed disappear. That would be a change with profound economic consequences.
De Britse gezant bij de Europese Unie definieert de rol van de Bank of England om ervoor te zorgen dat het Britse geld “veilig en betrouwbaar werkt.” Hij zei dat virtuele valuta’s ‘zeer belangrijke vragen’ creëren voor de Britse regering, toezichthouders en de Bank of England.
Cincliffe drong er bij toezichthouders en centrale banken op aan om zich voor te bereiden op de unieke uitdagingen die gepaard gaan met het opkomende cryptocurrency-ecosysteem voordat het “systemisch belangrijk” wordt.
De risico’s van stablecoins gaan ‘verder dan’ het bestaande betalingssysteem
De BoE-functionaris erkende dat het huidige financiële systeem bestaat uit “het equivalent van 18e-eeuwse bankbedienden met ganzenveren die de grootboeken van hun banken wijzigen om een rekening te debiteren en een andere te crediteren.”
Stablecoins beweren een aantal voordelen te bieden, waaronder “zeer grote verlagingen van de kosten van betalingen, met name grensoverschrijdend” en “grotere financiële inclusie door eenvoudigere en goedkopere toegang tot betalingsdiensten voor de” banklozen “.
Hij beweert echter dat regelgevers voorbereid moeten zijn op risico’s die aan stabiele munten verbonden zijn voordat ze ‘een systemische voetafdruk’ bereiken. Cunliffe waarschuwt dat als gevolg van de omvang van Facebook, de voorgestelde stablecoin Libra het potentieel heeft om adoptieniveaus te bereiken die het kunnen zien “zeer snel systeemrelevant worden”.
Hij merkt op dat de Financial Stability Board (FSB) dit jaar een rapport zal uitbrengen waarin “regelgevende aanbevelingen met betrekking tot stablecoins” worden onderzocht.
Eerder deze maand, FSB-voorzitter Randal K. Quarles zei dat de organisatie een evaluatie uitvoert van haar raamwerk voor het beoordelen van kwetsbaarheden in het financiële systeem om er zeker van te zijn dat het op het snijvlak staat van de beoordeling van kwetsbaarheid van financiële stabiliteit.