Toen bitcoin eind 2017 een waarde van meer dan 16.000 euro bereikte liep het achterliggende netwerk tegen zijn grenzen aan. Doordat er veel bitcoins werden gekocht, gingen er veel transacties over de blockchain van de digitale valuta. En omdat de blockchain van bitcoin ‘slechts’ zeven transacties per seconde aankan, liep het netwerk dus vertraging op en moesten gebruikers soms wel dagen wachten op hun munten.
Om dit probleem op te lossen, zijn er een aantal oplossingen in de maak. Een van deze oplossingen is het zogeheten ‘Lightning Network’. Wat het Lightning Network precies is en hoe het werkt leggen uit in dit artikel.
Een off-chain oplossing
Het Lightning Network kun je zien als een laag bovenop basislaag van de blockchain. Het maakt gebruik van de technologie, maar zorgt er ook voor dat de blockchain van bitcoin niet teveel wordt belast. Via het Lightning Network kunnen gebruikers bitcoins met elkaar uitwisselen, zonder dat elke transactie wordt vastgelegd in het grootboek.
Het Lightning Network is dan ook een zogeheten ‘off-chain’ oplossing. Zoals eerder geschreven kan de bitcoin blockchain zeven transacties per seconde verwerken, dit is voor een wereldwijd betaalnetwerk natuurlijk aan de lage kant. Ter vergelijking: het netwerk van VISA kan zo’n 65.000 transacties per seconde aan.