Bitcoin wallet

Als je bitcoins wil ontvangen of versturen heb je een zogeheten bitcoin wallet nodig. Dit is een een programma of apparaat waar je jouw bitcoins op kan beheren. In de meeste gevallen is een bitcoin wallet een app of softwareprogramma voor je smartphone of computer. Er zijn echter ook fysieke apparaten, zogeheten bitcoin hardware wallets.

Een veel gemaakte denkfout is dat bitcoins worden ‘opgeslagen’ in een wallet. Dit is onjuist: bitcoins zijn nietsmeer dan cijfers in de blockchain (het grootboek). In de blockchain van bitcoin staan zogeheten bitcoinadressen en een hierbij horende saldi. In een wallet beheer je jouw ontvangstadressen en kun je dus bitcointransacties uitvoeren.

Welke bitcoin wallet moet ik kiezen?

Een veilige bitcoin wallet kiezen is een van de belangrijkste beslissingen als je begint. Je hebt namelijk een wallet nodig om je bitcoins in te beheren. In veel gevallen kan je zelfs nog geen bitcoin kopen als je niet beschikt over een digitale portemonnee.

Er zijn drie verschillende typen wallets: mobiele wallets, software wallets en hardware wallets. Deze verschillende typen hebben meerdere aanbieders. In het overzicht hieronder hebben we de verschillende opties met elkaar vergeleken. In ieder geval raden wij eigenlijk altijd een hardware wallet aan. Dit is veruit de meest veilige opties om je bitcoins (en ook andere cryptovaluta) in te bewaren.

Beste hardware wallets

Zoals eerder beschreven zijn hardware wallets fysieke apparaten met slechts één doel: jouw bitcoins veilig houden. Het zijn speciaal ontworpen apparaten die volledig zijn gebouwd om je private key offline te houden. Dit zorgt ervoor dat hardware wallets gelden als de meeste veilige bitcoin wallet.

Onze twee favoriete fabrikanten zijn het Franse Ledger en het Tsjechische Trezor. Beide hebben de afgelopen jaren een zeer betrouwbare reputatie opgebouwd en zijn inmiddels de standaard voor de meeste bitcoinhandelaren.

Ledger is groot geworden met de Ledger Nano S, inmiddels is er de verbeterde Ledger Nano X verschenen. Persoonlijk zouden wij voor laatstgenoemde gaan als je van plan bent een hardware wallet te kopen. Trezor is ouder dan Ledger en is immens populair geworden met de Trezor One. Een klein maar fijn apparaat. Voor de wat oudere lezers onder ons raden wij echter de Trezor Model T aan, deze beschikt namelijk over een groter scherm, waarvan makkelijker informatie af te lezen is.

Beste mobiele wallets

De naam mobiele wallets geeft al veel weg: dit zijn apps die je installeert op je smartphone. Mobiele wallets zijn uitermate geschikt voor het opslaan van kleine bedragen. Je kunt ze zien als een soort portemonnee, waar je ook niet teveel cash geld in wil bewaren.

Mobiele wallets zijn dus enorm handig voor kleingeld. Toch zijn er twee apps die niet alleen handig zijn voor kleingeld maar ook om te handelen in bitcoin: BLOX en Coinbase. Vooral de eerste is uitermate geschikt voor iedereen die echt een bitcoinhandelaar wil worden. Je kan BLOX dus zien als een soort wallet, toch kun je er op dit moment geen munten uithalen.

Dit is voor beginners een enorm voorbeeld: je kan je bitcoins in de app alleen omwisselen voor euro’s en deze laten storten op je eigen zichtrekening. BLOX is dus een opslagplek en handelsplatform in één app. Naast bitcoin kun je in de app ook andere cryptomunten kopen (en verkopen). Denk hierbij een munten als ether, litecoin en monero.

Beste software wallets

Een software wallet is een digitale portemonnee die je installeert op je computer. De meeste wallets zijn beschikbaar voor Windows, macOS en zelfs voor verschillende Linuxdistributies. Het is enorm belangrijk dat je computer ‘virusvrij’ oftewel schoon is. Voordat je een software wallet installeert raden we je aan om je besturingssysteem dus goed te scannen.

Beschik je nog niet over antivirussoftware en wil je toch een software wallet installeren? Dan kun je Malwarebytes downloaden en uitproberen. Dit programma heeft een goede reputatie en zorgt ervoor dat je computer weer virusvrij wordt.

Hoe maak ik een bitcoin wallet aan?

Hierboven hebben we de verschillende wallet opties besproken. Zoals je hebt kunnen lezen is een wallet een erg persoonlijke keuze. Welke wallet je ook kiest, het aanmaken van een bitcoin wallet is vrijwel altijd hetzelfde.

  • Download en installeer het programma op je computer of smartphone;
  • Doorloop de verschillende stappen van de aanbieder;
  • Schrijf eventueel de backup woorden op (deze krijg je niet bij elke aanbieder;
  • Begin aan jouw bitcoinavontuur.