Bitcoin kopen

Wie bitcoin kopen wil in België heeft hiervoor verschillende opties. De meest eenvoudigste en veiligste manier is het kopen van bitcoins via zogeheten bitcoinwisselkantoren. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven waar je jouw euro’s kan omwisselen voor bitcoins (of andere cryptovaluta).

In dit artikel bespreken we alle soorten manieren waar je uit kan kiezen. Zodat jij met een gerust hart aan je digitale avontuur kan beginnen. Beleggen en investeren in bitcoin dient namelijk leuk en makkelijk te zijn.

Waar kan ik bitcoin kopen?

In België zijn er tientallen bitcoinwisselkantoren actief. In de tabel hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met de meest bekende en betrouwbare partijen. Bij al deze partijen heb je de mogelijkheid om bitcoins te kopen middels Bancontact (voorheen Mister Cash).

WebsiteBetaalmethodes
BLOXBancontact en kredietkaart
BTC DirectBancontact en kredietkaart

Je kan uit verschillende soorten platformen kiezen. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van je wensen en je kennis over digitale valuta. Grofweg zijn de verschillende soorten platformen in de volgende drie categorieën in te delen:

 1. een bitcoin trading app voor iOS of Android;
 2. een online bitcoinwisselkantoor;
 3. een online bitcoinbeurs.

In de paragrafen hieronder zullen we elke categorie behandelen en een paar voorbeelden per categorie geven. Wil je direct beginnen met het kopen van bitcoins? Download dan de BLOX crypto trading app in de Apple App Store of Google Play. Dit is veruit de meest makkelijke manier als je bitcoins kopen wilt.

Een bitcoin trading app voor iOS of Android

Een bitcoin trading app (of bitcoin kopen app) is een mobiele applicatie voor je smartphone. In de app kun je bitcoin kopen middels Bancontact of met een kredietkaart. Bitcoin trading apps zijn de eenvoudigste manier om te beginnen met crypto.

De apps zijn voornamelijk gericht op het echt handelen (oftewel traden) in digitale valuta. In België kun je verschillende apps downloaden hiervoor. Je GSM dient hiervoor wel te beschikken over het besturingssysteem iOS van Apple of Android van Google. Als je telefoon hierover beschikt kun je de volgende apps bekijken in de desbetreffende applicatiewinkels:

Onze favoriete bitcoin trading app is de BLOX app. Deze mobiele applicatie is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Je kan door middel van Bancontact geldstorten vanaf je eigen zichtrekening. Het geld wordt meteen bijgeschreven als ‘trading tegoed’ en je kan direct je eerste bitcoins kopen. Naast bitcoin kun je in BLOX ook nog in andere cryptocurrency’s handelen (zoals litecoin of XRP). Dit alles maakt de app erg geschikt voor iedereen die zijn eerste stappen zet in de cryptowereld.

Daarnaast kun je ook nog kijken naar de apps Coinbase en LiteBit. Beide zijn prima applicaties voor je mobiele telefoon. Een nadeel van deze applicaties is dat ze minder gericht zijn op het handelen in cryptocurrency’s. Ze lijken meer op een traditionele bitcoin wallet dan een trading applicatie.

Een online bitcoinwisselkantoor

De naam zegt het eigenlijk al: bij een online bitcoinwisselkantoor kan je euro’s omwisselen voor bitcoin (en visa versa). In de volksmond noemen we dit ‘bitcoin kopen’ echter is deze term ietwat onjuist. In eerste instantie kun je ‘de bitcoin’ namelijk het beste zien als een (digitale) valuta. De bitcoin is dus vergelijkbaar met onze eigen euro of soortgelijke vreemde valuta. Wie euro’s omwisselt voor Amerikaanse dollars, heeft het hoogstwaarschijnlijk niet over ‘dollars kopen’.

Het zoekvolume op de ietwat onjuiste term is relatief hoog. Dit is dan ook de reden dat in dit artikel – met een lichtelijke schaamte voor de onjuistheid ervan – de term wordt gebruikt als titel.

Genoeg over ietwat onjuiste termen! Je wil natuurlijk een paar voorbeelden van gewoon goede partijen waar je bitcoins voor je euro’s kan krijgen. Het meest bekende (en bovendien een van de oudste) bitcoinwisselkantoor is het van oorsprong Nederlandse BTC Direct uit de stad Nijmegen. Zij hebben de afgelopen jaren een betrouwbare reputatie opgebouwd. De beoordelingen over het bedrijf liegen er dan ook niet om. Gemiddeld geven klanten BTC Direct vijf van de vijf sterren op Trustpilot (een onafhankelijke beoordelingssite voor consumenten).

Een online bitcoinbeurs

Ten slotte zijn er nog online bitcoinbeurzen. Dit zijn platformen voor gevorderde gebruikers die de wereld van bitcoin en andere cryptovaluta door en door kennen. Zo’n beurs wordt in het Engels een bitcoin exchange genoemd en op dit soort platform handelen gebruikers in (meestal meerdere) digitale valuta.

Op bitcoinbeurzen, zoals het Nederlandse Bitvavo of BL3P, komen vraag en aanbod samen in het zogeheten orderboeken. Een orderboek is de lijst met orders (handmatig of elektronisch) die een handelsplatform (met name beurzen) gebruikt om de interesse van kopers en verkopers in een bepaald financieel instrument vast te leggen. Een matching engine gebruikt het boek om te bepalen welke orders volledig of gedeeltelijk kunnen worden uitgevoerd.

In de afbeelding hierboven zien we het orderboek van de bitcoinbeurs Bitstamp. Je ziet in principe twee verschillende weergaven van dezelfde data. Aan de linkerkant is de data verwerkt in een chart. In de chart zelf zie je links de vraag naar bitcoin in de kleur groen en aan de rechterkant het aanbod in de kleur rood.

Zodra vraag en aanbod gelijk zijn, wordt de order uitgevoerd en vindt er handel plaats op een beurs. De gebruiker die bitcoins vroeg krijgt zijn digitale munten en de gebruiker die zijn bitcoins aanbood, ontvangt euro’s van de vragende partij. Als je opzoek bent naar soortgelijke charts kun je het beste kijken naar de bitcoin koers van onze website.

Hoe kan ik bitcoin kopen?

Tot dusver heb je geleerd waar je bitcoins kan aanschaffen. In dit deel van het artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je bitcoins kopen kan. Voor de duidelijkheid: in dit deel leggen we je nog niet uit hoe je bitcoin kopen kan met PayPal of contact geld. De duidelijke schermafbeeldingen maken dit de ultieme koopgids voor beginners.

Bitcoin kopen via een app

Als eerste dien je de bitcoin app te downloaden voor iOS of Android. In ons voorbeeld kiezen we voor de BLOX app die op dit moment live is in zowel België als Nederland. Je kan de app gemakkelijk downloaden door onderstaande QR-codes te scannen met je mobiele telefoon.

Nadat je de app gedownload hebt, dien je de volgende informatie te verstrekken bij je accountregistratie: je voornaam, achternaam, e-mailadres en het land waarin je woonachtig bent. Vul deze informatie volledig en juist in (dit voorkomt namelijk eventuele problemen in de toekomst).

Bitcoin kopen via een online bitcoinwisselkantoor

Wil je zelf de private keys van je cryptovaluta in handen hebben? Koop bitcoin dan via een bitcoinwisselkantoor. Let op dat je zelf een bitcoin-portemonnee moet aanmaken hiervoor. Op het aankoopformulier wordt namelijk om je eigen bitcoinadres gevraagd (en deze haal je uit jouw bitcoin-portemonnee).

BTC Direct is een bekend bitcoinwisselkantoor. Je kunt via hun website gratis een account aanmaken. Rechtsboven is de witte ‘registreren’ knop te vinden. De stappen zijn als volgt:

 1. Vul je e-mailadres in:
  • Vink: ‘ik wil de nieuwsbrief ontvangen’ als je dit wil;
  • Vink: ‘ik heb de privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord’ dit is verplicht om verder te gaan.
 2. Ga naar je e-mailbox en klik op de link in de mail om te beginnen. Niets ontvangen? Controleer dan je spamfolder.
 3. Kies je nationaliteit en vul vervolgens je voor- en achternaam in. Kies ook een uniek wachtwoord dat je alleen voor je BTC Direct account gebruikt.
 4. Vul je mobiele telefoonnummer in, je zal een sms-bericht ontvangen.
 5. Verifieer je indentiteit door een foto van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te uploaden. Let op dat dit identiteitsbewijs geldig is.