Bitcoin en belasting in België

Meer en meer Belgen zijn in het bezit van bitcoins of andere cryptomunten. Alexis krijgt dan ook steeds vaker de vraag: moet ik belasting betalen over mijn bitcoins? Om deze vraag te beantwoorden, hebben we speciaal dit artikel geschreven en geven we je antwoord of je belasting moet betalen over jouw bitcoins.

Als eerste heeft Alexis een antwoord gezocht op de website van de Federale Overheidsdienst Financien (FOF). Op de website van deze overheidsdienst is echter weinig tot geen informatie te vinden.

De belastingtarieven

Wie geen belasting wil betalen over zijn bitcoins moet voldoen aan enkele voorwaarden. Zo dien je jouw digitale munten zonder ‘speculatief inzicht te beheren’. Oftewel: als je jouw bitcoins voor langere tijd vasthoudt en ze worden ‘toevallig’ meer waard, dan wordt dit niet gezien als speculatief handelen.

Zit je echter elke dag op een bitcoinbeurs te handelen, dan betaal je over jouw bitcoinwinsten al snel zo’n 25% belasting. Deze winsten worden namelijk gekwalificeerd als beroepsinkomsten. De progressieve tarieven zijn overigens tussen de 25 en 55%.

Ben je een echte waaghals en beleg je in bitcoins met geleend geld? Dan staat daar een pittige belasting tegenover. Dit wordt namelijk gezien als een risicovolle belegging en deze kan belast worden met een belastingtarief van zo’n 33%.

Actieve of passieve belegger

We gaven het al eerder aan: ben je elke dag in de weer met je cryptomunten en probeer je jouw winst te maximaliseren? Dan ben je een actieve belegger en betaal je een hoger belastingtarief. Kijk je eens om de zoveel tijd en probeer je bijvoorbeeld meer bitcoins te sparen? Dan wordt je waarschijnlijk als passieve belegger gezien en betaal je een lager of zelfs geen belasting.

Geen belasting betalen over je bitcoin

Uit een recente ruling (oftewel uitspraak) van de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) blijkt dat belastingvrije beleggingen in bitcoin mogelijk zijn. De uitspraak kwalificeert de winsten uit bitcoin en andere cryptomunten namelijk als ‘voorkomend uit een onbelast normaal beheer van privévermogen’. Als een belegger bijvoorbeeld:

  • investeerde met een beperkt percentage van zijn vermogen;
  • een HODL-strategie toepast;
  • slechts een paar koop en verkoop handelingen heeft verricht;
  • de bitcoins gespreid heeft aangekocht en deze verkocht op een ‘redelijke termijn’ ten opzichte van de initiële investeringen;
  • geen beroep deed op externe financiering, noch belegde voor andere personen.

Over transacties die via het bitcoinnetwerk plaatsvinden hoef je overigens geen belasting te betalen. Het Europese Hof van Justitie namelijk besloten dat bitcoin transacties vrijgesteld van BTW zijn.

Let op

Alexis is geen belastingadviseur. Aan dit artikel kunnen dan ook geen rechten worden ontleent. Twijfel je? Neem dan contact op met een belastingadviesbureau of neem contact op met de Dienst Voorafgaande Beslissingen.