Bitcoin 2020 (onze verwachting)

Bitcoin is 2020 goed begonnen! De eerste twee weken van het nieuwe jaar steeg de bitcoin koers met meer dan twintig procent. De verwachtingen voor bitcoin zijn dan ook hoog dit jaar. Waar er vroeger geen duidelijke aanwijzingen waren voor een plotselinge waardestijging, kunnen we dit jaar een paar belangrijke zaken uitlichten. De vraag die we ons zelf dan ook stellen: bereikt bitcoin in 2020 een nieuwe all-time high?

Bitcoin block halving

Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat er een maximum zit aan het aantal bitcoins dat in omloop zal worden gebracht. Dit aantal is 21 miljoen bitcoins (eigenlijk 20.999.999,9769 om precies te zijn). Nieuwe bitcoins ontstaan uit een proces dat bitcoin mining wordt genoemd. Als een miner een nieuw block vindt, dan ‘krijgt’ hij op moment van schrijven zo’n 12,5 bitcoins. Gemiddeld gezien vindt een miner per tien minuten een block.

Dit betekent dus dat er per tien minuten, 12,5 nieuwe bitcoins in omloop komen. De beloning die de miners krijgen (de nieuwe bitcoins) wordt de ‘block reward’ genoemd. Elke 210.000 blokken wordt de block reward gehalveerd. Grofweg kun je zeggen dat dus elke vier jaar, de block reward wordt gehalveerd.

In het begin kregen miners dus 50 bitcoin per gevonden block. Vier jaar later werd dit 25 bitcoin en op moment van schrijven is dit slechts 12,5 bitcoin. In mei 2020 vindt er een nieuwe bitcoin halving plaats, hierdoor wordt de block reward gehalveerd naar 6,25 bitcoin per block. De verwachting is dat de vraag naar de digitale valuta hetzelfde blijft of zelfs zal toenemen. Dit betekent effectief dat de vraag groter wordt dan het aanbod, ofwel: een mogelijk flinke waardestijging.

Institutionele beleggers

Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen zijn de natte droom van elk beleggingskantoor, ze beschikken namelijk over een enorme hoeveelheid geld en als je mag investeren voor een van deze partijen, mag je jezelf onder de institutionele beleggers scharen. Institutionele beleggers zijn dus instellingen die het vermogen van pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beheren.

Dit komt doordat er strenge regels zijn voor institutionele beleggers in de Verenigde Staten en grote Aziatische landen. In de staat New York hebben bitcoinbedrijven bijvoorbeeld een zogeheten ‘BitLicense’ nodig. Dit is een licentie die alleen kan worden uitgegeven door de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Een toezichthouder die vergelijkbaar is met de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Verschillende organisaties hebben een eenvraag voor de BitLicense gedaan, deze blijkt echter niet makkelijk te verkrijgen.

Naast het lastig verkrijgen van de licentie, gaan aanvragen bij de SEC enorm langzaam. Op moment van schrijven zijn er een aantal aanvragen bij de toezichthouder gedaan. De verwachting is dat er ook een paar worden geaccepteerd en goedkeuring krijgen voor een licentie. Stel dat bitcoinbedrijven hun diensten aanbieden aan institutionele beleggers, dan zou dit de waarde van bitcoin enorm kunnen laten stijgen.